Vespa scooters: All rotary valve models, 1959-1978

Dit Engelstalige Haynes sleutelhandboek gaat al een hele tijd mee. Wat betreft fotografie, vormgeving en druk is dit kwalitatief een stuk minder dan de Haynes boeken over moderne Vespa’s. Maar toch is het boek een klassieker voor sleutelaars aan de Vespa. Uitgeverij Haynes erkent dat en ziet deze classic manuals als respectabel erfgoed die nog steeds goed dienst kunnen doen.

De modellen Vespa 90 (SS), Racer, 125, Primavera, Sportique, Super, GL, Sprint, Rally (Electronic) worden door dit boek gedekt. Het betreft hier Vespa’s met een roterende inlaat. De opbouw is volgens vast stramien: introductie, motorblok, smering en brandstofsysteem, ontsteking, chassis, wielen, remmen en banden en het elektrisch systeem. De beschrijvingen zijn gedegen maar vergen een grote leesconcentratie en soms een technisch woordenboek. De foto’s ondersteunen de tekst en verduidelijken de werkzaamheden (zonder moeilijkheidsaanduiding).
Kortom: een handig boek voor de sleutelaar aan een aantal klassieke Vespa’s.

Vespa scooters. All rotary valve models, 1959-1978. Owners workshop manual. Haynes Publishing nr. 126, 1997. Recensie door Roelien op basis van een uitgave uit 1997. De boeken zijn sindsdien niet veranderd. Prijs ligt tussen € 30-40